Na vrh

Povratak na Blog

ŠEST STRAHOVA KOJI NAS KOČE U ŽIVOTU

Autor: Mama Psiholog

Strah je toliko moćan da može da oblikuje naš život u celini. Postoji nekoliko strahova koji nas koče u svakodnevnom funkcionisanju.

Strah od promene

Zbog njega možemo da propustimo razne prilike u životu: da napredujemo, da promenimo partnera ili napustimo ukoliko smatramo da je veza toksična, možemo se plašiti da promenimo posao, državu, način života. Zato, strah od promene može biti uzrok našem nezadovoljstvu.

Strah od neuspeha

Kada se plašimo da nećemo uspeti u nečemu, mi ne reižikujemo, ne pokušavamo ono što želimo jer se bojimo neuspeha. Plašimo se da ćemo biti odbijeni, pa radije ostajemo tu gde smo nego što krećemo u akciju.

Strah od osudjivanja

Može dovesti da usled straha šta će drugi reći, mi nikad ne budemo mi, odnosno ne budemo svoji i autentični. Već živomo život po tudjim merilima.

Strah od samoće

Ukoliko se plašimo da ostanemo sami, često ostajemo u odnosima i vezama za koje je očigledno da nam ne odgovaraju ili su toksične, ali ne uspevamo da se pokrenemo. Javljaju se one misli poput niko me neće voleti kao on, šta ću ja sama, kako ću sama, nikad neću naći nekog. I iz takvih razloga, ostajemo u vezi, plašimo se samoće a ovakav odnos prema sebi, odnosno strah od samoće može dovesti do trajnog nezadovoljstva.

Strah od gubitka slobode

Može dovesti do toga da ne želimo da se vezujemo za druge, a time gubimo mogužnost d aosetimo stvarnu bliskost, intimnost, povezanost, ljubav i poštovanje.

Nesigurnost

Kao strah može dovesti do toga da se ne usudimo da probamo različite stvari i ostanemo uskraćeni za to iskustvo.

Ako uspemo da prepoznamo strahove i odakle potiču, prihvatimo ih i proradimo, možemo sebi pružiti mogućnost da živimo kvalitetnije i zadovoljnije.

Ako Vas neki strah ograničava ili otežava život, javite nam se da poradimo na tome.

Zanima Vas više?

Mama Psiholog