Na vrh

Povratak na Blog

OSAM NAČINA DA GRADIMO POVERENJE

Autor: Mama Psiholog

Poverenje je važno u svakom odnosu i to je jedna od ključnih stvari za njegov kvalitet. Bilo da ste muž i žena, mama i ćerka, otac i sin, zaposleni i šef ili prijatelji. 

Nekoliko načina na koje možemo graditi odnos zasnovan na poverenju:

  1. Aktivno slušanje. Kada nam druga strana nešto govori, mi zaista trebamo da budemo tu i učestvujemo u tom razgovoru kroz aktivno slušanje, uvažavanje.
  2. Budite ono što jeste. Dozvolite svom partneru, detetu, prijatelju da i oni budu ono što jesu, sa svim svojim manama i vrlinama. Prihvatite drugu osobu da bi i vi bili prihvaćeni.
  3. Odredite granice. Prvo svoje, a onda i granice u odnosima sa drugima. Šta je ono što želite, možete, pružate ali i jednako važno, šta je ono što vam smeta, ne odgovara i što nećete tolerisati. Takodje, postujte tuđe granice.
  4. Kada mislite ne, recite ne. Kada mislite da, recite da. Kada ne znate, tako i kažite. Vžno je da kažete ono što zaista mislite.
  5. Izvinite se kada je to potrebno.
  6. Zahvalite se kada osećate zahvalnost.
  7. Razgovarajte o strahovimi i nesigurnostima. Podelite šta je to što vas plaši i čega se stidite. Tte stvari su neizmerno važne za bliskost među ljudima koje dovode do poverenja i poštovanja.
  8. Budite iskreni. Uvek.

 

Bez poverenja nema kvalitetnog odnosa, kada se nekome otvorimo i pokažemo svoju ranjivu stranu, strahove, dolazi do intimnosti koja vodi do poverenja i sigurnosti. Našim ponašanjem stvaramo odnos a kvalitet određujemo upravo mi.

 

Zanima Vas više?

Mama Psiholog